Pravljenje skulptura od leda

Pravljenje skulptura od leda

Posao: PRAVLJENJE SKULPTURA OD LEDA
Vreme potrebno za početak: 1 MESEC
Vrednost investicije: 1.000 €


Ukoliko ste vešti sa rukama i uživate da pravite umetnička dela, trebalo bi da razmislite o tome da započnete posao pravljenja skulptura od leda i dozvolite drugima da uživaju u Vašim delima. Skulptura od leda je skulptura za koju se kao materijal koristi led. Ledene skulpture mogu biti dekorativne ili funkcionalne i uglavnom se mogu videti na venčanjima i drugim ekstravagantnim događajima zahvaljujući svom ograničenom roku trajanja.

Oblikovanje leda je jedna posebna vrsta umeća ali ako ste umetnik koji radi sa glinom, voskom ili drvetom, trebalo bi da možete da se lagano prebacite na rad sa ledom. Trebaće Vam nekoliko alatki koje uglavnom nemate priliku da vidite u umetničkom studiju, kao što su motorna testera, dleto i bušilica. Pronađite u svojoj okolini prodavnicu leda, ali onog koji nije mutan već kristalno proziran. Važno je da počnete sa prozirnim ledom da biste mogli da postignete da Vam i skulptura bude prozirna. Potrudite se da dobijete i neki popust od Vašeg dobavljača leda, jer ćete kao skulptor često uzimati led od njega. Poslovne ideje poput ove uspešne su samo ako je rad vrhunskog kvaliteta. Dakle, bitno je da pre nego što počnete da prodajete svoje skulpture, dosta dobro uvežbate ovu umetnost. Počnite sa manjim komadima leda kako biste se izvežbali i prešli na veće komade leda. Morate znati šta svaka alatka može da uradi ledu i kada je treba upotrebiti. Usput slikajte svoje radove tako da, kada bude trebalo da se proda Vaše prvo delo, možete da stavite slike boljih dela u svoj portfolio (ili na svoj sajt ako ga budete imali) kako biste ih pokazali svojim potencijalnim klijentima. Morate da smislite dobar sistem isporuke kako biste prebacili skulpture iz Vaše radionice do mesta koje je odredio klijent. Možete ili kupiti sopstveni kamion sa hladnjačom ili možete unajmiti prevoznika sa hladnjačom da Vaše skulpture prevozi na određene lokacije. Vodite računa da kamion ima dobre uslove da se skulptura fiksira kako ne bi bila oštećena tokom transporta. Reklamirajte svoj posao tako što ćete razgovarati sa profesionalcima koji se bave organizovanjem događaja i venčanja u Vašoj blizini. Pokažite im svoj portfolio ili sajt i dajte im veći broj flajera koje će moći da pokazuju svojim klijentima. Vaši reklamni materijali moraju sadržati i cene tako da klijenti znaju šta da očekuju. Za nekoliko oblika koje ste specijalizovali odredite jednu cenu, a ukoliko klijent želi nešto neobično za svoj događaj (ili nešto što nije na Vašem spisku oblika) trebalo bi da mu naplatite više. Može se desiti da otkrijete ubrzo da su Vaše skulpture od leda glavna tema u razgovorima širom grada i onda ćete moći da podignete i cene.

Jedan dan u životu osobe koja se bavi pravljenjem skulptura od leda

Vaš dan će započinjati proveravanjem da li ima narudžbina koje treba da budu gotove za taj dan. U zavisnosti od toga koliko brzo radite, moći ćete da uradite jednu ili dve skulpture dnevno i moraćete da nabavite ogromni zamrzivač ako biste morali da skulpture držite duže vreme u radionici. To znači da ćete verovatno da pravite i isporučujete skulpture istog dana. Organizovaćete prevoz svojih skulptura i ostaćete u kontaktu sa svojim klijentima kako biste bili sigurni da je sve spremno za isporuku. Onim danima kada ne pravite skulpture, radićete na reklamiranju svog posla.

O Vašim klijentima

Vaši klijenti biće organizatori raznih događaja, mlade i svi drugi kojima su potrebne ovakve skulpture kako bi te događaje uzdigle na najviši nivo.

Šta Vam je potrebno da započnete ovaj posao

 • Veština pravljenja skulptura od leda
 • Sradanja sa prodavnicom leda
 • Alat za pravljenje skulptura
 • Sredstvo za transport skulptura
 • Reklamni materijal
 • Sajt (po želji)
 • Računar sa knjigovodstvenim programom

Dobre strane posla

 • Za umetnika, pravljenje skulptura je odličan način da pokaže svoje umeće.
 • Ovaj posao ne zahteva puno radno vreme.
 • Početne investicije nisu velike.

Loše strane posla

 • Ukoliko niste vešti u pravljenju skulptura od leda, trebaće Vam dosta vremena da ovladate ovom veštinom.
 • Može proći dosta vremena dok prodate prvu skulpturu.

X