Kako da otvorite pekaru

Kako da otvorite pekaru

Posao: PEKARA
Vreme potrebno za početak: 2 MESECA
Vrednost investicije: 3.000-10.000 €


Pažnja svim pekarima - ukoliko želite da svoju ukusnu robu ponudite masama i želite da budete sami svoj gazda, informišite se kako možete da otvorite pekaru. Kada počnete da razmišljate o otvaranju pekare, trebalo bi da napravite solidan plan poslovanja kako bi pravilno usmerili svoj trud i da odlučite da li ćete ili ne kupiti od nekoga licencu. Licencirana pekara će imati određenih prednosti - prepoznatljivo ime, inventar, kuhinjska oprema i obuka zaposlenih, ali će i cene morati da budu više nego kada biste otvarali sopstvenu samostalnu pekaru.

Prvo pronađite dobru lokaciju sa velikim prometom i pešaka i saobraćaja. Pekara u okviru otvorenog trgovačkog centra će privući veliki broj prolaznika izgledom i mirisima Vaših proizvoda. Morate odlučiti i koju će vrstu robe Vaša pekara proizvoditi. Kolači, torte i hleb su neke od stavki u kojima bi Vaša pekara mogla da se specijalizuje. Ponuda raznovrsnije robe privući će i širu klijentelu. Otvaranje pekara je poslovna ideja koja će biti uspešnija ukoliko imate i malo osoblje da Vam pomogne u tome. Ako ste Vi glavni pekar, morate biti na svom radnom mestu mnogo pre nego što se pekara otvara. Ovo znači da ćete kući odlaziti verovatno i pre kraja radnog vremena ukoliko imate zaposlene koji će se postarati za mušterije i nakon Vašeg odlaska. Obavljanje čitavog posla, i pripremu i prodaju robe čitavog dana, može raditi jedna osoba, ali je to gotovo ne moguće na duži vremenski period. Ukoliko ste i dalje nesigurni oko otvaranja pekare, razmislite o tome da posetite pekare u obližnjim mestima (nikako kod direktne konkurencije) i porazgovarate sa njihovim vlasnicima kako biste dobili neke dodatne savete i preporuke. Kako se Vaš posao bude razvijao, možete proširivati svoju ponudu, unajmiti veće osoblje i čak uzeti pekarske majstore kako bi radili u proizvodnji umesto vas.

Jedan dan u životu vlasnika pekare

Ukoliko ste Vi sami pekarski majstor, dolazićete u proizvodni deo Vaše pekare veoma rano kako biste pripremili hleb i ostale proizvode za prodaju. Dan ćete provesti uslužujući mušterije i dodavati robu koja nedostaje. Ako imate pekara koji radi za Vas i ako imate osoblje koje radi u prodaji, možete se koncentrisati na unapređenje i reklamiranje svog posla.

O Vašim mušterijama

Vaše mušterije biće osobe koje žele da probaju Vašu ukusnu robu.

Šta Vam je potrebno za početak

  • Plan poslovanja pekare
  • Plan reklamiranja
  • Prostor sa izlogom
  • Otkupljena licenca (opciono)
  • Vitrine za izlaganje robe
  • Materijal za proizvodnju
  • Oprema za proizvodnju (mikseri, činije, plehovi...)
  • Inventar (stolovi, stolice...)
  • Oprema za usluživanje mušterija (tanjiri, stoljnjaci, pribor, čaše, salvete...)
  • Ostala roba koju ćete prodavati (kafa, osvežavajuća pića...)
  • Osoblje
  • Računar sa knjigovodstvenim programom

Dobre strane posla

  • Dobra pekara će uvek biti popularna.
  • Svoj dan možete da provodite radeći ono što volite.
  • Udovoljavanje Vašim mušterijama uvek donosi nagradu.
  • Možete unajmiti osoblje da obavlja većinu poslova za Vas.
  • Zadovoljne mušterije će se svakodnevno vraćati.

Loše strane posla

  • Ovaj posao zahteva ogromnu početnu investiciju.
  • Dugačko radno vreme.

X