Kako da otvorite pekaru
Posao: PEKARA
Vreme potrebno za početak: 2 MESECA
Vrednost investicije: 3.000-10.000 €
Pažnja svim pekarima - ukoliko želite da svoju ukusnu robu ponudite masama i želite da budete sami svoj gazda, informišite se kako možete da otvorite pekaru. Kada počnete da razmišljate o otvaranju pekare, trebalo bi da napravite solidan plan poslovanja kako bi pravilno usmerili svoj trud i da odlučite da li ćete ili ne kupiti od nekoga licencu. Licencirana pekara će imati određenih prednosti - prepoznatljivo ime, inventar, kuhinjska oprema i obuka zaposlenih, ali će i cene morati da budu više nego kada biste otvarali sopstvenu samostalnu pekaru.
Prvo pronađite dobru lokaciju sa velikim prometom i pešaka i saobraćaja. Pekara u okviru otvorenog trgovačkog centra će privući veliki broj prolaznika izgledom i mirisima Vaših proizvoda. Morate odlučiti i koju će vrstu robe Vaša pekara proizvoditi. Kolači, torte i hleb su neke od stavki u kojima bi Vaša pekara mogla da se specijalizuje. Ponuda raznovrsnije robe privući će i širu klijentelu. Otvaranje pekara je poslovna ideja koja će biti uspešnija ukoliko imate i malo osoblje da Vam pomogne u tome. Ako ste Vi glavni pekar, morate biti na svom radnom mestu mnogo pre nego što se pekara otvara. Ovo znači da ćete kući odlaziti verovatno i pre kraja radnog vremena ukoliko imate zaposlene koji će se postarati za mušterije i nakon Vašeg odlaska. Obavljanje čitavog posla, i pripremu i prodaju robe čitavog dana, može raditi jedna osoba, ali je to gotovo ne moguće na duži vremenski period. Ukoliko ste i dalje nesigurni oko otvaranja pekare, razmislite o tome da posetite pekare u obližnjim mestima (nikako kod direktne konkurencije) i porazgovarate sa njihovim vlasnicima kako biste dobili neke dodatne savete i preporuke. Kako se Vaš posao bude razvijao, možete proširivati svoju ponudu, unajmiti veće osoblje i čak uzeti pekarske majstore kako bi radili u proizvodnji umesto vas.
Jedan dan u životu vlasnika pekare
Ukoliko ste Vi sami pekarski majstor, dolazićete u proizvodni deo Vaše pekare veoma rano kako biste pripremili hleb i ostale proizvode za prodaju. Dan ćete provesti uslužujući mušterije i dodavati robu koja nedostaje. Ako imate pekara koji radi za Vas i ako imate osoblje koje radi u prodaji, možete se koncentrisati na unapređenje i reklamiranje svog posla.
O Vašim mušterijama
Vaše mušterije biće osobe koje žele da probaju Vašu ukusnu robu.
Šta Vam je potrebno za početak
- Plan poslovanja pekare
- Plan reklamiranja
- Prostor sa izlogom
- Otkupljena licenca (opciono)
- Vitrine za izlaganje robe
- Materijal za proizvodnju
- Oprema za proizvodnju (mikseri, činije, plehovi...)
- Inventar (stolovi, stolice...)
- Oprema za usluživanje mušterija (tanjiri, stoljnjaci, pribor, čaše, salvete...)
- Ostala roba koju ćete prodavati (kafa, osvežavajuća pića...)
- Osoblje
- Računar sa knjigovodstvenim programom
Dobre strane posla
- Dobra pekara će uvek biti popularna.
- Svoj dan možete da provodite radeći ono što volite.
- Udovoljavanje Vašim mušterijama uvek donosi nagradu.
- Možete unajmiti osoblje da obavlja većinu poslova za Vas.
- Zadovoljne mušterije će se svakodnevno vraćati.
Loše strane posla
- Ovaj posao zahteva ogromnu početnu investiciju.
- Dugačko radno vreme.