Kako da otvorite vinariju

Kako da otvorite vinariju

Posao: VINARIJA
Vreme potrebno za početak: 1 MESEC
Vrednost investicije: 3.000-15.000 €


Zamislite da otvorite vinariju i svoju ljubav prema vinu pretvorite u zabavan i isplativ poslovni poduhvat. Kao vlasnik vinarije, grožđe ćete dobijati iz vinograda (osim ako se ne odlučiti da i sami uzgajate grožđe) i proizvodićete kvalitetno vino, koje ćete potom flaširati i prodavati na lokalnom, regionalnom ili čak svetskom nivou. Dakle, ako volite vino i rešeni ste da svoju strast pretvorite u unosan posao, otvaranje vinarije može biti idealna poslovna ideja za Vas.

Proračuni pokazuju da je prodaja vina udvostručena poslednjih godina, i da prodaja vina napreduje uprkos teškoj ekonomskoj situaciji. Šta više, otvaranjem vinarije na raspolaganju su Vam mnoge opcije za razvoj Vašeg posla. Na primer, možete vrlo lako u ponudu uvrstiti i organizovanje raznih događaja kao što su degustacije vina ili obilasci vinarije, a koji će povećati Vašu zaradu. Kao dodatak, moći ćete i sami da uživate u izvrsnom vinu koje proizvodite, tako da ćete od ovog posla imati i novčanu dobit ali i lično zadovoljstvo.

Jedan dan u životu vlasnika vinarije

Kao vlasnik vinarije dan ćete započinjati verovatno prijemom isporuke grožđa iz vinograda (koji ćete imati u sklopu svoje vinarije, ili koji će biti u tuđem vlsništvu ali ćete Vi sa tim vlasnikom imati ugovor o saradnji). Potom ćete proizvoditi vino po strogim i utvrđenim pravilima. Pomoću mašina grožđe će biti izgnječeno, zagrejano, fermentisano i filtrirano – što konačno vodi do nastanka vina, koje ćete Vi potom flaširati, brendirati i pripremiti za prodaju i isporuku. Tipičan radni dan će možda uključivati i organizaciju tura i obilazaka Vaše vinarije. Jedna od opcija je i da unajmite osoblje koje će proizvoditi vino i organizivati obilaske vinarije, a u tom slučaju Vi ćete na miru moći da nadgledate rad svoje vinarije.

O Vašim klijentima

Vaši klijenti biće firme i prodavnice pića koje će kupovati od Vas vino po veleprodajnim cenama kako bi ga potom distribuirale kroz svoje maloprodajne centre. Neki klijenti će možda dolaziti da obiđu Vašu vinariju i da vino kupe direktno od Vas.

Šta Vam je potrebno da započnete ovaj posao

  • Radne dozvole
  • Oprema za pravljenje vina
  • Grožđe od kojeg ćete proizvoditi vino (potreban Vam je sklopljen ugovor sa nekim ko uzgaja grožđe, ili možete kupiti sopstvene vinograde)
  • Plan poslovanja

Dobre strane posla

  • Ukoliko volite vino, radićete ono što volite po čitav dan.
  • Posao može biti veoma isplativ – prodaja vina je u porastu uprkos nepovoljnoj ekonomskoj situaciji.
  • Svoju zaradu možete uvećati ako uvedete mogućnost obilaska vinarije i degustacije vina.
  • Možete da uživate u vinu koje sami proizvodite.

Loše strane posla

  • Pravljenje vina je veoma precizan postupak, tako da pre početka proizvodnje morate biti dobro obavešteni i dobro obučeni.
  • Pored poznavanja pravljenja vina potrebne su Vam i dobre poslovne sposobnosti.

X