Kako da otvorite tepih servis

Kako da otvorite tepih servis

Posao: TEPIH SERVIS
Vreme potrebno za početak: 1 MESEC
Vrednost investicije: 2.000-3.000 €


Ukoliko ste ikada unajmili nekoga da Vam očisti tepihe, a potom pomislili da taj posao možete jednako dobro da odradite i sami, trebalo bi da razmislite o otvaranju tepih servisa. Ako raspolažete potrebnom opremom, čišćenje tepiha nije tako komplikovano. Jedini razlog zašto taj posao ljudi ne obavljaju sami jeste taj što im je mnogo jednostavnije da unajme profesionalce da odrade taj posao za njih. Industrija pranja tepiha je veoma razgranata.

Čak i u nesigurnim ekonomskim vremenima, unajmljivanje profesionalaca za održavanje Vaših tepiha je jeftin način da Vaš dom učinite čistim i svežim. Ali, pre nego što krenete sa ovim poslom, morate napraviti plan poslovanja tepih servisa. Plan će određivati sa kojom vrstom klijenata želite da sarađujete. Neki tepih servisi sarađaju samo sa drugim firmama i čiste poslovne prostore, a neki rade samo sa fizičkim licima. Kada se opredelite za klijentelu sa kojom ćete sarađivati, možete odlučiti da li želite da otkupite licencu ili da svoj posao počnete u potpunosti samostalno. Otkupljivanje neke licence je skuplja varijanta u početku, ali uz nju dolazi i oprema i verovatno i spisak klijenata. Ako se ne odlučite za licencu, moraćete sami da kupite opremu. Dobra vest je ta što je oprema za čišćenje tepiha jedina zahtevna investicija prilikom pokretanja ovog posla. Ne treba Vam prodajni prostor budući da ćete usluge pružati na različitim lokacijama koje klijenti odrede. Takođe, ne morate imati prethodno iskustvo da biste uspeli u ovom poslu. Možda bi trebalo da malo vežbate kod svoje kuće ako nikada niste rukovali tom opremom, ali za vrlo kratko vreme bićete spremni da se upustite u saradnju sa svojim prvim klijentom. Možda ćete morati i da unajmite osoblje koje će raditi za Vas zbog prevelike potražnje za Vašim kvalitetnim uslugama pranja i održavanja tepiha.

Jedan dan u životu vlasnika tepih servisa

Vaš dan započinje proveravanjem svih zakazanih poslova za taj dan. Ako radite sami, postarjte se da imate dovoljno sredstava za čišćenje za sve poslove zakazane za taj dan. Ukoliko vidite da ćete ostati bez sredstava za rad, pozovite svog dobavljača ili idite do najbliže prodavnice u kojoj možete naći to što vam treba. Ako imate osoblje koje radi za Vas, dodeljivaćete im zadatke bićete u kontaktu sa klijentima kako biste bili sigurni da su oni zadovoljni pruženi uslugama. Potom ćete deo dana provesti reklamirajući svoj posao kod potencijalnih klijenata. Ovo možete obavljati telefonskim putem, elektronskom poštom ili ostavljajući flajere na raznim lokacijama. Konačno, proveravajte svoje finansijsko stanje redovno.

O Vašim klijentima

Your customers will be business managers, homeowners and apartment managers needing carpets cleaned.

Šta Vam je potrebno da započnete ovaj posao

 • Plan poslovanja
 • Dozvola
 • Oprema za profesionalno čišćenje tepiha
 • Preparati za čišćenje
 • Prevozno sredstvo za radnike i opremu
 • Osoblje (po potrebi)

 Dobre strane posla

 • Čišćenje tepiha je jednostavan posao uz pravu opremu.
 • Troškovi nisu veliki.
 • Možete raditi koliko god to Vi želite.
 • Posao možete proširivato po potrebi.

 Loše strane posla

 • Čišćenje tepiha je fizički naporan rad; oprema može biti veoma teška, a moraćete i da pomerate nameštaj.
 • Pre ilil kasnije imaćete i priliku da naletite i na one klijente koji uvek imaju nešto da prigovore bez obzira na kvalitet Vašeg rada.

X