Kako da otvorite salon nameštaja

Kako da otvorite salon nameštaja

Posao: SALON NAMEŠTAJA
Vreme potrebno za početak: 2 MESECA
Vrednost investicije: 10.000-50.000 €


Ukoliko je dekoracija domova Vaša jača strana i ukoliko tragate za unosnom poslovnom idejom, razmislite o otvaranju salona nameštaja, uz solidan plan poslovanja. Uz pravi preduzetnički duh i dosta visoke investicije, možete saznati kako da otvorite salon nameštaja i da u ponudu uključite komade nameštaja koji se sviđaju Vama, ali koji će privući i Vaše klijente.

Ukoliko ste i sami stolar i proizvodite nameštaj, možete svoje radove izložiti u salonu, a ako prosto imate dobro oko za kvalitetan nameštaj, možete u svoju ponudu uključiti nameštaj koji odgovara sredini u kojoj se nalazi Vaš salon, kao i Vašim klijentima. Za početak, potrebna su Vam finansijska sredstva za prostor za Vaš salon i za početne zalihe nameštaja. Ovo je, verovatno, najzahtevniji deo pri pokretanju ovog posla, jer lokacija salona određuje i Vašu ponudu, a samim tim i koliko ćete biti uspešni. Ukoliko volite ručno rađen nameštaj, morate pronaći prostor za salon u okruženju koje može da isprati ovakvu vrstu nameštaja i njegovu cenu. Potom morate snabdeti svoj salon nameštajem i uraditi kataloge za Vaše klijente, a sve artikle morate uvek imati na zalihama ako se neko odluči da kupi baš taj komad nameštaja. Dostava nameštaja zahteva transportno vozilo i vozača, kao i fizičke radnike koji će nameštaj prenositi, a svi ti troškovi moraju biti naplaćeni. U zavisnosti od radnog vremena Vašeg salona, možete unajmiti i osoblje koje će raditi u njemu kada Vi niste u mogućnosti. Naravno, razmislite i o mogućnosti da nameštaj prodajete i putem interneta, ili kao dodatak Vašem salonu ili kao jedini vid prodaje. Ova poslednja opcija isključuje potrebu za izložbenim prostorom i zalihama robe, jer robu možete dostavljati direktno iz skladišta. Postoji mnogo različizih opcija kada je u pitanju posao kao što je ovaj, kao i mnogo detalja o kojima morate da odlučujete, ali ovaj posao može biti izuzetno isplativ ako volite ono čime se bavite.

Jedan dan u životu vlasnika salona nameštaja

Tipičan radni dan vlasnika salona nameštaja sastojaće se od proveravanja zaliha nameštaja, isporuka koje treba obaviti, a pomagaćete i svojim klijentima oko kupovine. Naravno, ako volite nameštaj koji prodajete to će biti samo plus za Vaš posao, ali je takođe neophodno i da u svakom trenutku znate šta od robe treba da kupite i nabavite. U ovom poslu, praćenje svojih troškova i zarada je takođe od ogromne važnosti kako biste uvek bili sigurni da na mesečnom nivou prodajete dovoljno robe da održavate svoj salon i da Vaš posao napreduje. Kada je u pitanju internet prodaja, morate da vodite računa o zalihama robe i da sva roba stiže do Vaših klijenata na vreme. Možda će Vam biti potreban i internet dizajner kako bi održavao Vaš sajt. Kao i kod drugih poslova, izuzetna usluga će biti od velikog značaja za napredak.

O Vašim klijentima

Vaši klijenti će tragati za savršenim novim nameštajem za svoje domove i kancelarije. Potencijalni klijent može postati pravi klijent ukoliko bude zadivljen kvalitetom i izgledom nameštaja koji imate u ponudi, i ukoliko cena Vaše robe, kao i usluga, budu pristupačne.

Šta Vam je potrebno da započnete ovaj posao

 • Radna licenca i osiguranje
 • Prodajni prostor i/ili internet sajt
 • Zalihe nameštaja
 • Poznavanje nameštaja koji prodajete
 • Skladište
 • Transportni kamion i fizički radnici
 • Računar sa knjigovodstvenim programom

Dobre strane posla

 • Možete postati ekspert u oblasti nameštaja.
 • Ovo može prerasti u porodični posao.
 • Posao je veoma unosan.
 • Možete unajmiti osoblje koje će obavljati sve ove poslove za Vas.
 • Možete otkupiti neku licencu, ili da izgradite samostalno svoj posao i otvorite lanac prodajnih salona.

Loše strane posla

 • Ovaj posao zahteva dosta početnih ulaganja.
 • Pronalaženje povoljne lokacije i prostora za Vaš salon zahtevaće dosta energije i vremena.

X