Kako da otvorite prodavnicu slatkiša

Kako da otvorite prodavnicu slatkiša

Posao: PRODAVNICA SLATKIŠA
Vreme potrebno za početak: 1 MESEC
Vrednost investicije: 3.000-20.000 €


Ukoliko prodaja slatkiša zvuči kao posao iz Vaših snova, otvaranje prodavnice slatkiša može biti Vaša karta za uspeh,a da pritom svakodnevno radite ono što volite. Otvaranje prodavnice slatkiša može biti odličan način da svoj hobi, kao što je pravljenje slatkiša i čokolade, uzdignete na viši nivo.

Budući da je ovo veoma skupa investicija, mudro bi bilo da napravite plan poslovanja pre nego što odete previše daleko. Odlučite kakvu prodavnicu tačno želite da otvorite, na kojoj lokaciji i kako ćete reklamirati svoj novi posao. Možete da otvorite prodavnicu slatkiša sa robom koju ćete i sami kupovati od nekog drugog, ali možete nuditi i isključivo domaće slatkiše, ili obe varijante. Vašu radnju možete specijalizovati isključivo za prodaju čokolade, bombona, kolača... Ako i dalje niste sigurni na koji način da krenete sa ovim poslom, postoji mnogo licenci koje možete otkupiti, a koje će Vam pomoći u pokretanju posla. Licenca će biti skuplja varijanta, ali će uz nju doći i proizvodi, marketing, osoblje, poznati brend i sva potrebna podrška. Ako želite da prodajete domaće slatkiše, licenca bi mogla da deluje dosta ograničavajuće na Vaše ideje. Kako god da odlučite da pokrenete svoj posao, veoma je važno da se radnja nalazi na prometnom mestu i da Vaš reklamni materijal stigne do svakog dela grada. Ukoliko odlučite da sami proizvodite slatkiše koje ćete prodavati, mogli biste da uspostavite saradnju sa lokalnim restoranima i kafićima koji bi prodavali Vaše proizvode. Ostavljajte i svoje vizit karte u tim lokalima, kako bi zadovoljni klijenti mogli da Vam se obrate za specijalne porudžbine. Uz kvalitetnu robu i dobru uslugu, otkrićete da je ovo veoma zabavna i prijatna poslovna ideja za preduzetnike koji vole slatkiše. Zapravo, ako se vest o Vašoj prodavnici slatkiša brzo raširi, moraćete da povećate proizvodnju kako biste zadovoljili prohteve svih svojih klijenata.

Jedan dan u životu vlasnika prodavnice slatkiša

Dan će Vam počinjati dosta pre samom otvaranja prodavnice, jer ćete morati da pripremite i izložite sve slatkiše. Ukoliko kupujete svoju robu, a ne pravite je, proveravaćete svoje zalihe i vodićete računa da svega imate dovoljno. Ako sami budete proizvodili slatkiše, vodićete računa da od svih proizvoda imate dovoljno. Kada otvorite prodavnicu, vreme ćete provoditi u radu sa klijentima i primajući posebne porudžbine preko telefona. Nešto vremena ćete provoditi, možda onim danima kada Vam je radnja zatvorena, reklamirajući svoj posao po okolini i preko interneta.

O Vašim klijentima

Vaši klijenti će biti osobe koje žele da kupe slatkiše za sebe ili za posebne prilike.

Šta Vam je potrebno da započnete ovaj posao

 • Plan poslovanja
 • Prostor za radnju
 • Prostor za pravljenje slatkiša (ukoliko odlučite da ih sami pravite, a ne da ih kupujete)
 • Oprema za pravljenje slatkiša (šerpe, tiganji...)
 • Recepti
 • Sastojci (čokolada, lešnici, šećer...)
 • Kutije i vitrine za izlaganje slatkiša
 • Drugi proizvodi (kafa, sokovi.)
 • Računar sa knjigovodstvenim programom

Dobre strane posla

 • Uz dobru lokaciju, prodavnica slatkiša može biti veoma unosan posao.
 • Ako volite da pravite slatkiše, svakodnevno ćete raditi posao koji volite.
 • Licence su dostupne da Vam pomognu u pokretanju posla.

Loše strane posla

 • Početne investicije su zahtevne.
 • Može potrajati dok ne dođete do prve zarade.

X