Kako da otvorite plesni studio

Kako da otvorite plesni studio

Posao: PLESNI STUDIO
Vreme potrebno za početak: 1 NEDELJA
Vrednost investicije: 500-1000 €


Ukoliko je ples Vaša strast i tragate za načinom da svoj hobi pretvorite u posao, razmislite o otvaranju plesnog studija. Plesna industrija je ogromna i uvek ima mesta za još jedan plesni studio. Svi časovi plesa su veoma popularni i posećeni, od modernih plesova pa do časova klasičnog baleta. U zavisnosti od Vaših prethodnih iskustava, možda ćete želeti da otvorite salsa plesni studio.

Ako ste poznavalac klasičnog baleta, otvorite baletski plesni studio. A ukoliko ste poznavalac više vrsta plesova, u ponudi u Vašoj plesnoj školi možete imati časove najrazličitijih plesova. Uvek možete i unajmiti obučene instruktore za različite plesove kako biste proširili svoju klijentelu. Definitivno će Vam biti potreban plan poslovanja. Ovo je dokument koji će Vam pomoći da odredite na koju vrstu časova ćete se fokusirati, bez obzira da li želite da otkupite licencu ili otvorite svoj plesni studio, koliko instruktora bi trebalo da unajmite i kako da reklamirate svoj posao. Istraživanja kojima ćete se baviti pre otvaranja plesnog studija odnosiće se i na lokalnu konkurenciju. Plesna zajednica je uvek predustretljiva prema svojim kolegama i spremna da da pokoji savet, tako da nemojte izbegavati da dobar savet i uputstvo potražite baš od vlasnika lokalnih plesnih škola i studija. Kada unajmite nekoliko instruktora, moći ćete da ponudite različite časove plesa, kako devojčicama koje žele da postanu balerine tako i odraslim osobama koje se spremaju za svoje venčanje, na primer. Vaš plesni studio će vrlo brzo postati unosan poslovni poduhvat.

Jedan dan u životu vlasnika plesnog studija

Ako ste i sami instruktor u svom plesnom studiju, moraćete da se oblačite prikladno za svoje časove i da vodite računa da je studio čist i spreman za Vaše učenike. Ukoliko drugi instruktori rade za Vas, postarajte sa da na posao dolaze na vreme i da su prikladno obučeni. Pauzu između časova iskoristite da izreklamirate svoj studio u časopisima koji imaju istu ciljnu grupu klijenata kao i Vi, deleći flajere u blizini prodavnice plesnih kostima i drugih prodavnica koje su namenjene plesačima. Tokom dana ćete razgovarati sa učenicima i njihovim roditeljima (ukoliko su Vaši učenici deca), i voditi računa o tome da su oni zadovoljni časovima koje dobijaju u Vašem studiju. Prikupljaćete članarinu i izdavati priznanice ukoliko je to potrebno. Sve uplate ćete unositi u svoj knjigovodstveni program i starati se da svi Vaši instruktori budu plaćeni na vreme.

O Vašim klijentima

Vaši klijenti će biti zaljubljenici u ples, koji tragaju za kvalitetnim instruktorom plesa. U zavisnosti od vrste časova koje imate u svojoj ponudi, Vaši učenici će biti svih uzrasta, od školaraca pa do starijih osoba.

Šta Vam je potrebno da započnete ovaj posao

 • Ljubav prema plesu
 • Plan poslovanja
 • Plan i materijali za reklamiranje
 • Radna dozvola i osiguranje
 • Plesni studio (sa odgovarajućim podovima, svlačionicama...)
 • Plesni instruktori
 • Muzika (CD player, klavir...)
 • Računar sa knjigovodstvenim programom

Dobre strane posla

 • Za zaljubljenika u ples, mogućnost da pleše po čitav dan i da za to još bude plaćen predstavlja ostvarenje snova.
 • Dobar je osećaj kada gledate ljude kako uspevaju da savladaju plesne korake.
 • Potražnja za časovima plesa će uvek biti na visokom nivou.
 • Ukoliko imate instruktore plesa koji će raditi za Vas, nećete imati puno posla svakog dana.
 • Loše strane posla:
 • Pronalaženje kvalitetnih plesnih instruktora može biti dugotrajan proces.
 • Potreban Vam je pristojan prostor za plesnu školu, tako da iznajmljivaje ili kupovina takvog prostora predstavlja moranje u ovom poslu.

X