Kako da otvorite piceriju

Kako da otvorite piceriju

Posao: PICERIJA
Vreme potrebno za početak: 2 NEDELJE
Vrednost investicije: 2.000-5.000 €


Ako volite dobru klopu i oduvek ste maštali da otvorite svoj restoran, razmislite o otvaranju picerije. Pica je veoma popularna u gotovo svim zemljama. Istraživanja pokazuju da u nekim zemljama čak 90% ljudi barem jednom nedeljno pojede picu. Kao što vidite, u ovom poslu ima prostora za novi početak. Otvaranje picerije nije komplikovan posao ako imate dobar plan poslovanja i ako imate nekoliko dobrih saveta od iskusnih vlasnika restorana koji se razumeju u taj posao.

Kada se budete raspitivali o procesu otvaranja picerije, uvidećete da i za to postoji nekoliko mogućih opcija. Posao može uključivati svega dve, tri osobe koje će posluživati picu i raditi za kasom dok Vi sami pravite specijalitete. Ili, možete imati pravu piceriju sa kompletnim kuhinjskim osobljem i konobarima. U ovom drugom slučaju, Vi ćete se verovatno baviti menadžerskim poslom, nadgledajući svoje osoblje i provaravajući da li su klijenti zadovoljni kvalitetom usluga. Spisak stavri koje ćete morati da kupite i nabavite pre otvaranja je prilično zahtevan. Ipak, Vaša zarada će biti veoma dobra ako budete koristili kvalitetne sastojke, ako budete imali iskusne pica majstore i ako Vaše cene budu razumne. Potrebno je vreme da dođete do prve ozbiljnije zarade u ovom poslu, ali ako budete imali dobar plan poslovanja i prikupite što više korisnih informacija i saveta, Vaš posao će brzo napredovati.

Jedan dan u životu vlasnika picerije

Kao vlasnik picerije, dan ćete započeti nabavkom hrane koja Vam je potrebna za rad tog dana. Neke sastojke, kao što je brašno, nećete morati da nabavljate svakog dana, ali ćete zato sveže povrće obezbeđivati svakodnevno. Otvorićete svoj lokal, ali ćete pre toga proveriti da li je osoblje prethodnog dana ostavilo sve u najboljem redu. Potom ćete organizovati radni sastanak sa Vašim kuhinjskim osobljem kako biste se dogovorili oko nekih posebnih poslova za taj dan ili oko nekih specijaliteta. Ako imate i konobare, sastajaćete se i sa njima kako biste bili sigurni da su svi prisutni i pripremljeni za rad. Kada otvorite svoj lokal, ili ćete raditi sa klijentima, vodeći računa da su se svi smestili i da njihove porudžbine stižu na vreme ili ćete, ako više volite da radite u kuhinji, voditi računa da se porudžbine izbacuju što brže i na vreme. Na kraju dana, ubeležićete dnevni pazar, sastati se sa osobljem ukoliko ima potrebe za tim i potom zatvoriti piceriju.

O Vašim klijentima

Vaši klijenti će biti gladni ljubitelji pice koji tragaju za klopom za poneti ili za kompletnim uslugama u samoj piceriji.

Šta Vam je potrebno da započnete ovaj posao

 • Plan poslovanja
 • Prostor za piceriju
 • Sanitarna dozvola
 • Pica peći
 • Frižider
 • Sastojci za picu
 • Pića (sokovi, voda, led...)
 • Oprema za posluživanje (tanjiri, čaše, salvete, escajg...)

Dobre strane posla

 • Uz dobar recept, ovaj posao je prilično lak.
 • Picerija je otporna na recesiju.
 • Za posebne porudžbine i specijalitete možete naplaćivati i posebne cene.

Loše strane posla

 • Otvranje picerije je zahtevan poduhvat, tako da ćete prvu zaradu morati da pričekate.
 • Ukoliko imate svoje osoblje, potrebno je vreme da ih obučite po svojim merilima i standardima.

X