Kako da otvorite enoteku (prodavnicu vina)

Kako da otvorite enoteku (prodavnicu vina)

Posao: ENOTEKA (PRODAVNICA VINA)
Vreme potrebno za početak: 1 MESEC
Vrednost investicije: 5.000-20.000 €


Ukoliko ste dobar poznavalac vina i želite to svoje znanje da pretočite u poslovnu ideju, trebalo bi da razmislite o otvaranju enoteke ili prodavnice vina. Vino je popularno uprkos ekonomskoj situaciji, a posedovanjem sopstvene enoteke možete postati i sami deo ovog zabavnog sveta. Imaćete priliku da budete upoznati sa novim trendovima i koja su vina prikladna za određene situacije. Imaćete slobodu da kupujete i prodajete vina koja volite, a možda ćete svojim klijentima moći da pokazujete vina do kojih inače nikada ne bi ni došli.

Kada krenete u realizaciju ove poslovne ideje, otkrićete da postoji i mogućnost otkupljivanja licence. U zavisnosti od Vaše situacije, ovo je verovatno najmudrija opcija jer će uz licencu doći sve ono što Vam je porebno za početak uključujući i pultove, reklamu, cenovnike i, ono najvažnije, zalihe vina. Loša strana otkupljivanja licence jeste to što ste u velikoj meri ograničeni kada je, na primer, u pitanju asortiman vina koji ćete imati u svojoj ponudi. Ali, u početku, imaćete dobru ponudu, a pomoći će Vam i to što nećete morati da lupate glavu oko baš svakog vina koje treba da uključite u svoju ponudu. Takođe, možete unajmiti nekoga da radi za Vas i da se bavi izborom vina. Dobra enoteka treba da ima barem jednog vrsnog poznavaoca vina kako bi on mogao da klijentima pomaže oko izbora pravog vina za njih. Ako ste više zainteresovani za otvaranje manje prodavnice, trebalo bi da se zaustavite na nešto manjoj ponudi vina. Na ovaj način možete da istaknete svoju stručnost kada su u pitanju vina i da Vi, ili osoba koja radi za Vas, možete o svakom vinu iz ponude da pričate i do nasitnijih detalja. Možete se odlučiti i da, ukoliko imate prostora i ako postoji interesovanje, u ponudu uključite i neke druge artikle koji idu uz vino, kao što su čaše, držači za vina... Ako ste zainteresovani da prodajete vino, ali ne želite i da posedujete pravu prodavnicu, ovo može biti i odlična internet poslovna ideja kojom ćete upravljati od kuće. Potrebno Vam je klimatizovano skladište, a možete uzeti i frižidere za vina ako nemate odgovarajući prostor za njih, kao što je podrum. Internet varijanta ove poslovne ideje je dobra ukoliko želite da započnete ovaj posao uz mala početna ulaganja, a da možda kasnije pređete i na pravu prodavnicu. Bez obzira za koju se opciju opredelite, ova poslovna ideja će ispuniti snove svakom snalažljivom preduzetniku.

Jedan dan u životu vlasnika enoteke

Ako imate pravu prodavnicu, dan će započinjati proveravanjem same prodavnice kako biste se uverili da je spremna za otvaranje. Vodićete računa da li je roba primljena i pravilno izložena. Koordiniraćete sa svojim osobljem oko svih noviteta koji su pristigli u radnju i razgovaraćete sa klijentima i pomagaćete im da pronađu baš ono što im je potrebno. Na kraju dana proverićete svoj pazar, proveriti da li Vam uskoro stiže neka isporuka i pripremićete radnju za naredni radni dan. Ako otvorite internet prodavnicu, dnevno ćete proveravati svoje porudžbine koje dobijate preko svoj sajta. Proveravaćete sa svojim dobavljačima da li je roba isporučena na dogovorenu lokaciju i u dogovoreno vreme.

O Vašim klijentima

Vaši klijenti će biti zaljubljenici u vina, od početnika pa do eksperata, koji tragaju za dobrim vinom ali i preporukom koju im Vi kao stručnjak za vina možete dati.

Šta Vam je potrebno da započnete ovaj posao

 • Plan poslovanja
 • Prodavnica ili internet sajt
 • Plan reklamiranja
 • Zalihe vina
 • Police za izlaganje vina
 • Osoblje (ako držite pravu prodavnicu a ne internet prodaju)
 • Računar sa knjigovodstvenim programom

Dobre strane posla

 • Za zaljubljenika u vina, boravak tokom celog dana u blizini vina biće pravo zadovoljstvo.
 • Bićete upoznati sa najnovijim trendovima kada je u pitanju vino.
 • Zabavno je raditi u prodavnici vina.
 • Potražnja vina može biti na veoma visokom nivou, tako da će i Vaša zarada biti zadovoljavajuća.
 • Do dodatne zarade možete doći organizovanjem raznih degustacija vina.

Loše strane posla

 • Početna ulaganja su veoma zahtevna.
 • Zbog velikih ulaganja, potrebno je vreme da se stigne do prve ozbiljnije zarade.

X