Kako da otvorite butik modnih aksesoara

Kako da otvorite butik modnih aksesoara

Posao: BUTIK MODNIH AKSESOARA
Vreme potrebno za početak: 2 MESECA
Vrednost investicije: 3.000 €


Ukoliko Vam se ikada desilo da ste kupili savršenu odevnu kombinaciju, a potom shvatili da nemate odgovarajuću obuću, nakit ili tašnu uz nju, sasvim Vam je jasno koliko su važni modni aksesoari. Savršena haljina ili odelo nisu kompletni bez odgovarajućih aksesoara. Ne treba spominjati da je upravo aksesoar taj koji može ili poboljšati ili pogoršati utisak o istoj odevnoj kombinaciji. Ako ste zaljubljenik u modu i tragate za zanimljivom poslovnom idejom, trebalo bi da pokušate da otvorite sopstveni butik modnih aksesoara.

Trebaće Vam nešto početnog kapitala budući da Vam treba prodajni prostor u kojem ćete izlagati modne detalje iz svoje ponude. Prostor potražite u svom omiljenom šoping centru ili u oblasti koja vapi za jednim takvim butikom, kao što je na primer prostor odmah pored butika odeće. Kada pronađete odgovarajuću lokaciju, moraćete da nabavite i nešto robe. Trebalo bi da potražite neke veleprodaje aksesoara, a neku robu bi mogli da kupujete i na veliko kako biste ostvarili pravo na popuste. Kako prodaja bude napredovala, moći ćete da uvodite sve veći broj artikala u svoju ponudu, ali će veliki izbor na samom početku rada butika privući veći broj novih klijenata. Trebalo bi da razmislite i o načinu reklamiranja svog posla. Reči hvale će verovatno biti najdelotvornije kada je u pitanju razrađivanje Vašeg posla. Raširite vesti o svom butiku u lokalnim buticima odeće i prodavnicama koje bi mogle da svoje klijente upute Vama. Mogli biste i da date nekoliko reklama u lokalnim časopisima i novinama. Kada uredite butik po svojoj želji, trebalo bi da unajmite malo osoblje da Vam pomogne u radu. Malo osoblje od poverenja omogućiće Vam da odete na pauzu kada god to poželite, da posećujete izložbe modnih aksesoara, i da idete na odmor. Ako volite modu, otvaranje butika modnih aksesoara može biti Vaša karta ka slobodi i poslovnom uspehu.

Jedan dan u životu vlasnika butika aksesoara

Dan će Vam započinjati tako što ćete voditi računa da je radnja čista, uredna i spremna za otvaranje. Staraćete se da Vaše osoblje stiže na posao na vreme i da su upoznati sa eventualnom novom robom koja je stigla. Većinu dana provodićete u razgovoru sa klijentima i pomagaćete im da odaberu pravu stvar za sebe. Na kraju Vašeg radnog dana, pomagaćete svom osoblju da pripreme radnju za naredni dan. Takođe, unosićete dnevne pazare u Vaš knjigovodstveni program.

O Vašim klijentima

Vaši klijenti će biti osobe koje tragaju za modnim aksesoarom za sebe ili za neku dragu osobu.

Šta Vam je potrebno da započnete ovaj posao

 • Plan poslovanja
 • Plan reklamiranja
 • Prodajni prostor
 • Roba (cipele, nakit, šeširi...)
 • Osoblje
 • Radna dozvola i osiguranje
 • Računar sa knjigovodstvenim programom

Dobre strane posla

 • Ukoliko ste zaljubljenik u modu, moći ćete da se bavite onim što volite po čitav dan.
 • Možete prodavati robu po dosta većoj ceni od nabavne.
 • Imaćete stalne klijente ako je Vaša ponuda kvalitetna i bogata, a Vaše osoblje ljubazno.
 • Imate slobodu da uzmete odmor kada god to želite.
 • Veoma je prijatan osećaj kada nekome pomažete da pronađe ono za čim traga.

Loše strane posla

 • Početne investicije su prilično zahtevne, a može proći dosta vremena dok ne dođete do prve zarade.
 • U početku ćete po ceo dan provoditi u butiku kako biste bili sigurni da sve funkcioniše kako treba.

X