Kako da otvorite Bed & Breakfast motel

Kako da otvorite Bed & Breakfast motel

Posao: BED & BREAKFAST MOTEL
Vreme potrebno za početak: 2-4 MESECA
Vrednost investicije: 10.000-100.000 €


Ako ste ikada imali priliku da uživate u opuštajućoj atmosferi u dobro organizovanom bed & breakfast motelu, možda ste se zapitali kako da i sami pokrenete takav posao. Otvaranje bed&brekfast motela može biti izuzetna i zanimljiva poslovna ideja za nekoga ko ima dovoljno veliko imanje i ko prosto voli da je okružen ljudima. Ovo je posao koji možete započeti iz kancelarije u svom domu, a ljudima ćete pružati nezaboravna iskustva i prijatnu atmosferu.

Ponekad i sama lokacija može biti dovoljna, posebno ako Vaš grad obiluje atrakcijama kao što su antikvarnice, luksuzni restorani, istorijeske znamenitosti... S druge strane, i Vaše imanje može biti samo po sebi atrakcija, posebno ako živite na farmi ili u istorijskom zdanju sa puno šarma. Ukoliko ste utvrdili da Vaše imanje predstavlja dobru lokaciju, saznajte sve detalje u vezi sa otvaranjem bed & brekfast motela. Kao što se iz naziva vidi, svojim gostima morate obezbediti barem jedan obrok, i to doručak. Takođe, morate biti odlično upoznati i obavešteni o atrakcijama i događajima u Vašem gradu, kako biste svojim gostima pružili sve potrebne informacije. Konačno, zapamtite zlatno pravilo kada je u pitanju uspešno vođenje bed & breakfast motela – učinite raznim detaljima da se Vaši gosti osećaju posebnim, a oni Vas neće samo preporučivati, već će se i sami vraćati godinu za godinom.

Jedan dan u životu vlasnika bed & breakfast motela

Dnevni raspored će uvek biti krcat. Ako sami spremate hranu, morate ustajati rano kako biste pripremali doručak. Nakon što ste zabavili Vaše goste tokom doručka, pomagaćete im oko odjavljivanja, planiranja njihovog dana, i dočekivaćete nove goste. Potom ćete se baviti poslovima kao što je čišćenje, kupovina, finansije i reklamiranje svog posla. Dani će Vam biti dugi i naporni, ali mnogi vlasnici ovakvih motela smatraju da je ovo veoma unosan i isplativ posao.

O Vašim klijentima

Vaši klijenti će biti osobe koje tragaju za savršenim mestom za odmor, a koje će imati kućnu toplinu i atmosferu. Osobe koje tragaju za bed&brekfast motelom će takođe tragati za detaljnim informacijama o znamenitostima i zanimljivostima mesta u kojem će provesti svoj odmor.

Šta Vam je potrebno da započnete ovaj posao

  • Imanje koje je i dovoljno veliko i dovoljno privlačno za Vaše goste
  • Ličnost koju mora posedovati vlasnik ovakvog motela podrazumeva ljubaznost, predusretljivost...
  • Poželjno je da grad ili oblast u kojoj se nalazi Vaš B&B motel ima svoje atrakcije koje će pomoći u privlačenju klijenata
  • Računar sa knjigovodstvenim programom

Dobre strane posla

  • Vaša kuća je Vaša investicija, u pravom smislu te reči.
  • Možete uživati u Vašim gostima i onome što Vaša kuća može da im ponudi.
  • Posao može biti veoma unosan i isplativ.
  • Početne investicije ne moraju biti zahtevne (ako već posedujete kuću).

Loše strane posla

  • Možda ćete se osetiti kao kućni zarobljenik budući da ćete u njoj i živeti i raditi.
  • Dnevne obaveze mogu biti veoma zahtevne, posebno ako nemate dovoljno sredstava da unajmite dodatno osoblje.

X