Agencija za uređivanje i lekturu knjiga

Agencija za uređivanje i lekturu knjiga

Posao: BALON SERVIS
Vreme potrebno za početak: 3 NEDELJE
Vrednost investicije: 1.000-2.000 €


Ukoliko je čitanje Vaša omiljena razonoda, i smatrate da ste veoma dobri u gramatici i pravopisu, vreme je da razmislite i otvaranju agencije za uređivanje i lekturu knjiga. Ovakvu poslovnu ideju je veoma lako započeti ako imate potrebnu opremu i zaista ste motivisani da uspete u ovom poslu. Za početak, morate odlučiti koja Vas oblast uređivanja i izdavaštva najviše privlači: da li želte da tragate i da iščitavate rukopise kako biste prepoznali koji su od njih mogući bestseleri, ili Vam više odgovara čitanje i dorada rukopisa koji su već na svom putu ka štampanju? U bilo kojem slučaju, bićete zaduženi da dobre knjige učinite još boljim i za pretvaranje pišćevih snova u stvarnost.

Ono što je odlično kod ovog poslovnog poduhvata jeste to što početni kapital nije zahtevan, a budući da ovo može biti i internet poslovna ideja, posao lako možete voditi i iz kancelarije u svom domu. Takođe, možete se odlučiti i da započnete posao na višem nivou sa sve poslovnim prostorom i zaposlenima. U svakom slučaju, najvažniji posao za Vas će biti da obezbedite što više posla kako bi Vaša agencija napredovala. Kako biste to i postigli, potreban vam je jako dobar plan poslovanja i rad na unapređenju svog imidža sposobnog uređivača knjiga i lektora. Možete se i spacijalizovati za određeno tržište – uređivanje raznih priručnika, ili knjiga za decu, ili ljubavnih romana. To Vam može pomoći da brže izgradite svoje ime u nekom žanru, nego što bi to bio slučaj ako biste se takmičili sa mnoštvom uređivača i izdavača u okviru većih tržišta. Konačno, dobro određene cene Vaših usluga mogu biti ključne u razvoju Vašeg posla.

Jedan dan u životu vlasnika agencije za uređivanje i lekturu knjiga

Veći deo posla kada je u pitanju agencija za uređivanje i lekturu knjiga odnosi se na traganje za rukopisima, iščitavanje, i njihovo ispravljanje. Bez obzira da li radite sami ili imate osoblje koje radi sa Vama, dobar deo dana provodićete radeći ove poslove i kontaktirajući autore. Ostatak dana provodićete u potrazi za novim rukopisima. Potom, nadgledanje Vaših finansija predstavljaće osnov za dalji uspeh i napredovanje Vašeg posla.

O Vašim klijentima

Vaši klijenti će biti autori rukopisa kojima je potreban uređivač i lektor koji će pripremiti njihovo delo za publikovanje. Cilj je da, uz Vašu korekciju, izdavačka kuća odluči da autoru plati za izdavanje njegove knjige. Vas plaća autor kome su Vaše usluge potrebne, mada Vi i autor možete sklopiti ugovor po kojem će Vaša isplata zavisiti od samog izdavanja knjige.

Šta Vam je potrebno da započnete ovaj posao

 • Radna licenca, dozvola i osiguranje
 • Poslovni prostor ili prostor u Vašem domu
 • Odlično poznavanje jezika, gramatike i pravopisa
 • Plan za reklamiranje
 • Računar sa knjigovodstvenim programom

Dobre strane posla

 • Posao možete započeti sa minimalnim ulaganjima.
 • Posao možete razgranati.
 • Svoj prirodni talenat možete udružiti sa svojom naklonošću ka jezicima, a oni će zajedno raditi za Vas.
 • Posao može biti veoma unosan, posebno kada stvorite sebi ime u ovoj oblasti.

Loše strane posla

 • Uz sve te velike izdavačke kuće i agencije za uređivanje i lekturu knjiga, potrebno je vreme da stvorite ime i dođete do ozbiljnijih zarada.
 • Ako radite sami, možda ćete morati da ograničite broj rukopisa na kojima radite, a samim tim ograničićete i svoju potencijalnu zaradu.

X